Tehetségpontunk működése

SAKK

Iskolánkban már sok –sok évvel ezelőtt voltak hagyományai a sakk oktatásának, tehetséggondozásának. Duró Zsuzsa pszichológus, tehetségfejlesztő, iskolánkban is végzett kutatásokat a sakk logikai gondolkodás fejlesztő hatásairól.

Kb. 8 évvel ezelőtt azonban ezzel a területtel fokozottabban kezdtünk foglalkozni. Az első osztályban külsős sakkedző segítségét vettük igénybe, akit a Magyar Sakkszövetség delegált hozzánk Csatári Mariann személyében. ( ma már az ő általa alapított sakkszervezettel vagyunk kapcsolatban) Hetente több csoportnak tart sakk foglalkozást.

Közben pályáztunk (Oktatásért Közalapítvány – NTP-OKA-II-1 MŰHELY ) s ebből a támogatásból tudtuk beszerezni eszközeinket.

A 3. évfolyamtól felfelé Nádasi Péter foglalkozik a gyerekekkel. Évek óta képviseljük a kerületi sakkversenyen iskolánkat kiemelkedő eredménnyel, pedig kevés óraszámban tud csak a gyerekekkel foglalkozni. ( eredmények)( heti 1 óra)

A 2016- 2017-es tanévben egy újabb innováció kapcsán bevezettük a Sakkpalota programot. Ebben az osztályban a sakkal fejlesztjük a logikai gondolkodást. (Újhegy 2000 Alapítvány segítségével)

A nem logikai osztályban járó gyermekek továbbra is igénybe vehetik térítés ellenében a külsős sakkedző segítségét.
Kapcsolatban állunk a IX. kerületi Kosztolányi Dezső Általános Iskolával, amely referencia iskola, így továbbképzésekre járunk hozzájuk, cserébe mi segítséget nyújtunk az iskola méréseihez. ( a referencia iskolák tanulói minden évben követő mérésben vesznek részt – hasonlítják össze olyan iskolák tanulóinak az eredményével, ahol nem sakkal fejlesztik a gondolkodást)

A 2016- 2017-es tanévben megrendeztük hagyományteremtő jelleggel a saját iskola sakkfesztiválunkat.

118 tanuló vett részt a selejtezőkben, majd márc. 11-én került sor a döntőre. 8 eredmények)


DRÁMA ÉS SZÍNJÁTSZÁS

A „művészeti” osztályok elindulásával és Petz Katalin szakvizsgázott drámapedagógus munkájának köszönhetően megindult a színjátszás iskolánkban.

Az ő által tanított osztályban ( más osztályokból is jöhetnek tanulók) és volt tanítványaival színjátszó szakkör működik. Rendszeresen járnak az Idősek Otthonába műsort adni, kis ajándékkal kedveskednek nekik.

Fellépnek az iskolai műsorokban ( Márton nap, Karácsony, Gála, Családi Napok)

Rendszeresen szervez osztályának játszóházat. ( indián projekt, Hallowen szokások, Mikulás, Húsvét Anyák napja Gyermeknap)

Kőcsont Előadás a kerületi Kőbányai Csontritkulásos és Mozgásszervi Betegek Klubjában.2010

Betlehemes a Szent László téren

Múzeum látogatások – Rácalmás – Tökfesztivál, Szentendre, Vasarely Múzeum, Szépművészeti Múzeum, Nemzeti Múzeum

Pályázatok :

Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat pályázata – Hófehérke és a hét törpe táncjáték (Opera)

Mezőgazdasági Múzeum és Lions Club – Pomádé király új ruhája ( Opera) Parlamenti látogatás

BRFK Közlekedésbiztonsági bábverseny – zebramese. ( Hungexpo Utazási Kiállítás, Autómentes nap – Andrássy út, VII. Közlekedésbiztonsági Nap – Vasúttörténeti Park,

Gyermekszínházi találkozók – 2012. Magyar Mezőgazdasági Múzeum – „ Mesés Vajdahunyadvár”- Rakoncátlan Lángocskák

2014. Magyar Mezőgazdsági Múzeum – A mikulás és a nyuszik

Tábor – Rendszeresen Erzsébet táborba viszi a gyermekeket.


ÉNEK – ZENE – RITMUS – HANGSZER

A „művészeti” osztályok bevezetésével magasabb szintre fejlesztettük az ének – zene tanítását.

Három ének–zenét tanító kollégánk nagy lelkesedéssel tanítja diákjainkat az éneklésre és a zenélésre.

Éveken keresztül Nagy Péterné Edényi Csilla – gitár, zongora, furulya, ütős hangszerek – egyedül tanította a felső tagozaton tanulóinknak az ének-zenét. A zeneiskolás pedagógusokkal és az alsó tagozatos tanítókkal kialakított jó kapcsolata révén a népdaloktól a komoly zenén át a könnyű zenéig, valamennyi műfajban örömmel hallgattuk tanulóink éneklését, muzsikáját.

Tudatos tehetségprogramja és felkészítései révén egyre több kerületi, budapesti versenyen értek el tanulóink kiváló eredményeket. Kodály Zoltán és Bartók Béla zenepedagógiájának egyes elemeit napjaink könnyűzenei műfajaival ötvözve egyre több egyénnel és csoporttal kedveltette meg a hangszerjátékot és az éneklést.

Az elmúlt tanévekben Karcagi Éva – fuvola, furulya, gitár és ütős hangszerek, valamint Csenki Katalin – hegedű, gordonka, és vonós hangszereken játszó tanítók és tanárnők egy

üttműködésével az ének-zene tanítás műhelymunkái egyre színvonalasabban működnek. Továbbra is kerületi, területi, budapesti népdaléneklő versenyeken szerepelnek tanulóink. Iskolai és kerületi műsorokon – zene világnapja, költészet napja – kirándulásokon, koncerteken közös éneklésükkel és zenélésükkel mutatnak példát és szereznek örömet a gyerekeknek, pedagógusoknak, szülőknek és hallgatóságuknak. Így a tanulók éneklése és zenélése mellett a tanáraik hangszerjátéka is emeli programjaink fé

nyét. A „művészeti „osztályokban csak ők tanítanak, így a tehetséggondozás is egyértelmű számukra.

Versenyek

Kerületi Népdaléneklő verseny – alsósokkal és felsősökkel a 2016/17. tanévben közel 130 tanuló jelentkezésével.

Kerületi szereplések: Zene Világnapja, Költészet napja, Adventi gyertyagyújtás,