Tájékoztató a koronavírusról – Kelet-Pesti Tankerületi Központ

Mint azt Önök is bizonyára tudják, a koronavírus még nem jelent meg Magyarországon, azonban természetesen nem árt betartani a szükséges óvintézkedéseket, hogy továbbra is el tudjuk kerülni a megjelenését.

Megfelelő óvintézkedésekkel, a megelőzésre való tudatos koncentrálással csökkenthetjük annak a rizikóját, hogy megfertőződjünk. A koronavírus ellen bevethető módszerek más, a felső légutakat megtámadó vírusok, például az influenza vagy a nátha ellen is hatásosak!

  • A gyakori, alapos kézmosás az egyik legjobb módszer a koronavírus terjedésének megállításához. Ha nem áll rendelkezésünkre szappan és víz, fertőtlenítő hatású, alkoholos zselét is használhatunk.
  • A koronavírus (más hasonló vírusokhoz hasonlóan) valószínűleg cseppfertőzéssel terjed, vagyis a köhögéssel, tüsszentéssel a levegőbe juttatjuk a kórokozókat, azokat pedig mások belélegezhetik. Ha nem takarjuk el az arcunkat, jelentős mértékben felgyorsíthatjuk a járvány terjedését.
  • Kerüljük a zsúfolt helyeket, a betegeket!
  • Viseljünk-e maszkot?
    A kereskedelmi forgalomban kapható arcmaszkok többsége nem nyújt tökéletes védelmet, egyrészt, mert általában nem illeszkedik elég szorosan az arcra, másrészt, mert az apróbb részecskéket nem képes kiszúrni.
    Ha a maszkviselés mellett döntünk, akkor a szorosan illeszkedő, nagyobb szúróképességű maszkot válasszuk.

A megbetegedés tünetei változatosak, a legtöbb esetben a betegség enyhe lefolyású. Az ezidáig észlelt megbetegedések alapján a betegség főbb tünetei a láz, köhögés, légzési nehezítettség és emellett a betegek egy részénél tüdőgyulladás alakul ki. Az esetek egy részében kialakuló súlyos forma esetén a tüdőgyulladás mellett a kórkép életveszélyes légúti elégtelenséghez vezethet.

A tankerület 9 intézményében tanulhatják a kínai nyelvet a diákok az ELTE Konfuciusz Intézet tanárainak közreműködésével. Az ELTE Konfuciusz Intézet levélben értesített, hogy intézetük tanárai szeptember eleje óta nem jártak Kínában, így órákat továbbra is tarthatnak. Azok a kínai gyerekek, akiknek az utóbbi időben a családtagjai vagy ők maguk is a kínai újév miatt Kínában tartózkodtak, javasolt 1 hetet otthon tartózkodni, tünetmentesség esetén orvosi igazolással térjenek vissza a közösségbe.

A Kelet-Pesti Tankerületi Központ folyamatos kapcsolatban van az ÁNTSZ-szel és a Kormány Hivatal vezetőjével, további intézkedések esetében haladéktalanul értesítem Önöket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámot hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében, melyet a hét minden napján 24 órában lehet hívni:

Koronavírus – ingyenesen hívható telefonszámon kérhet tanácsot – Hívás előtt informálódjon! KATTINTSON a képre!

Az új koronavírusról folyamatosan frissülő információk érhetők el az alábbi internetes oldalakon:

Frissítés!

Hiteles és naprakész információk az operatív törzstől. – Belügyminisztérium. Tovább

Információ a koronavírusról. – Belügyminisztérium. Tovább

NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT – Járványügyi és Infekciókontroll Főosztály Tovább

NEMZETI NÉPEGÉSZSÉGÜGYI KÖZPONT – Koronavírus tájékoztatók Tovább

Eredeti dokumentum552 kByte, formátum PDF.
Letölt