Honvédelmi nap a Széchenyiben

Az első Sportnap 2019. 09.25. szerdai napon a Kőbányai Széchenyi István Magyar – Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola  (1108 Újhegyi sétány 1-3.) sportudvarán került megrendezésre az Újhegy –Sibrik DSE 270 fő és a Kőbányai Harmat DSE 260 fő diákjának részt vételével.

 

A két igazgató asszony – Dobrovitzky Ágnes és Szabóné Valkony Mária -engedélyével tanítás nélküli sportnap keretei között került megrendezésre a honvédelmi diáksportnap.

8.30 órai megnyitón 530 diák 22 tanár és 26 közreműködő edző és felnőtt rendező hallgatta a Muzsikáló Kőbánya Egyesület Tutta-Forza zenekarának fúvósait. 

Potos Ilona a rendező Kőbányai Sportszövetség elnöke köszöntötte a megjelenteket kiemelte, hogy rendezvény egy nemzetközi rendezvénysorozat „az Európai Sporthét egyik eseménye, valamint a mai napot, szeptember 25-ét az „Edzők Napjának nyilvánították” Európában Svédország kezdeményezésére. Ebből az alkalomból a jelenlévő edzőket egy nagy tapssal köszöntötték a résztvevők.

A rendezvényt a Kelet-Pesti Tankerület Igazgató Asszonya Dr. Varjuné dr. Fekete Ildikó nyitotta meg a honvédelmi nevelés jelentőségének méltatásával, majd Honvédelmi Sportszövetség alelnöke prof. dr. Borbély Attila a hazafias magatartás, katonai életforma szépségeit domborította ki megnyitó beszédében.

A versenyen a 35 csapatnak 21 féle sportállomáson kellett teljesíteni a fizikai, szellemi és honvédelmi feladatokat, amelyek között menetlevelük szerint kellett eligazodni. Minden állomáson a feladat elvégzését a megfelelő smile-val és aláírással igazoltak. Csatakiálltást és a csapatmunkát is pontozták az állomásvezetők.

A honvédelemhez közvetlenül kapcsolódó állomások:

  • –          12 lőállásos lézeres lövészet – Magyar Öttusa Szövetség Gallai István főtitkár és Szloboda József utánpótlás szövetségi kapitány vezetésével zajlott.
  • –          az íjászat 4 céltáblára a Magyarok Madara Íjász Egyesület, elnökhelyettese Sándor Zoltán és íjászversenyzői közreműködésével kerület megvalósításra.
  • –          A lő pavilonban a BKV TTE lövészetvezetői tanították a diákokat az eredményes célzás Németh József úr elnök vezetésével, majd a lövés kivitelezésére.
  • –          az iskolai pince lőtéren az iskola nyugdíjas tanára Szabó József vezette fegyelmezett szigorral a légpuska lövészetet.
  • –          Honvédelmi Minisztérium Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság, I. Katona Igazgatási Központ, Toborzó részlege, Hák Sándor törzszászlós és Suller-Szemők Tímea főtörzsőrmester irányításával a „Katonai Toborzó” programjával ismertették meg a fiatalokat.
  • –          a katasztrófavédelmi feladatokat az aulában teljesítették
  • –          az elsősegélynyújtás keretében – szintén az aulában- „sérülteket láttak el”
  • –          a szellemi totón belül: természetismereti, kőbánya kvíz és honvédelmi teszteket töltöttek ki a csapatok.

A verseny alatt a „perecosztó” állomásra érve minden résztvevő egy óriás sós perecet fogyaszthatott el. A sportállomások felsorolását és a feladatokat a melléklet versenyrajz és menetlevél tartalmazza, illetve a mellékelt fotók és a médiák fotói örökítették meg a sportnapot.