Délnyugati végeken

Iskolánk 7. évfolyamos diákjai 2019. május 20-23. között Szlovénia és Horvátország magyar vonatkozású településeivel ismerkedtek meg a Határtalanul program keretén belül.

Fő hadiszállásunk Lendván volt, ahol idegenvezetőnk, Patyi Zoltán várta a társaságot. Vezetésével vette kezdetét kalandunk a Bánffy Központban és a Makovecz Imre által tervezett „kulturális szentélyben”.

Lendva egy meredek hegyoldal tövében fekszik, és mindenhol szorgosan megművelt szőlősöket látni. Felmentünk a Vinarium kilátóhoz, és a Szent Katalin plébániában sok fotó készült Hadik Mihály múmiájáról.

Lendva vára tele van titokkal – a mai napig találnak benne eddig feltáratlan termeket, alagutakat.

A lendvai Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolai vendégei voltunk, ahol Dr. Zágorec-Csuka Judit tanárnő vezetett körbe bennünket. Irigylésre méltónak találtuk a felújított intézményt, ahol mindenki szeretettel fogadott bennünket.

Muraszombaton a várban kilakított múzeumot, Mártonhelyen a gyönyörű freskókkal díszített római katolikus plébániát, Murahelyen az épp nem működő úszómalmot láttuk, Szent László legendája pedig Bántornyán elevenedett meg számunkra.

Nagyon szerettünk volna látni a Bakónaki-tó zöld tündéreit, helyettük a csodaforrás gyógyvizével értük be, illetve sokan vásároltak közülünk virágot a közeli Orcidea farmon.

Zsitkócon fejet hajtottunk Deák Ferenc emléktáblája előtt, Radamoson, a híres Mária jelenések helyszínén elmondtunk egy közös imát, valamint egy helyi asszony, Marika néni kiváló házi sütésű kenyerét kóstoltuk meg.

Horvátországban nagy élmény volt a csáktornyai Zrínyi vár, és főként a titkos alagútrendszer felfedezése.

Kaproncán volt a legborúsabb az idő, és bátran kimondhatjuk, hogy a varasdi várat találtuk a legszebbnek. Itt futóversenyt is rendeztünk, és a győztesek csokis finomsággal pótolhatták az elégetett kalóriákat.

A hatalmas valpói várhoz ebédidőben érkeztünk meg, Eszék nevezetességeihez ez után látogattunk el. Itt az egész társaságot ámulatba ejtette az épp renoválás alatt lévő Szent Mihály-templom.

Több templomot útba ejtettünk még, és szerencsére volt lehetőségünk egy kis lendvai csavargásra is.

Az Olimpija Panzió szállásán pihentük ki (?) fáradalmainkat, és ennek étkezője volt étkezéseink színhelye.

Nagyon örülünk, hogy a Határtalanul program keretében csodás négy napot tölthettünk együtt. A csapat egybehangzó véleménye szerint remek kirándulásban volt részünk, mely során nem csak dicső történelmünk múltja elevenedett meg számunkra, de össze is kovácsolta az évfolyam diákjait.

Írta: Csenki Katalin